איורים

לאיורים תפקיד מכריע בספרים, במיוחד בספרי ילדים. ילדים נמשכים לדימויים צבעוניים, ואיורים איכותיים יכולים לעזור  “להכניס” חיים לסיפור ולדמויות, ולהפוך את הספר למושך ולנגיש יותר בעבור הקוראים הצעירים. ספרים מאוירים יכולים גם לעזור לילדים לפתח את כישורי הקריאה שלהם, וזאת בעזרת מתן רמזים חזותיים המסייעים להבנה.

האיורים עוזרים לילדים לדמיין את הסיפור ואת הדמויות, מה שהופך את חוויית הקריאה שלהם למרתקת ולבלתי נשכחת. איורים יוצרים חיבור רגשי בין הילד לבין הסיפור, ומאפשרים לו להתחבר לספר ברמה האישית.

לאיורים יש גם תפקיד חיוני בהנגשת הקריאה עצמה לילדים. לעיתים קרובות הם עוזרים להסביר רעיונות מורכבים, מושגים ומילים, והדבר מקל על הילדים להבין, ללמוד, ואף לפתח את הדמיון ואת היצירתיות שלהם.

ישנם ארבעה סוגים של ספרי ילדים המחולקים לפי גילים, ובכל אחד מהם נהוג להשתמש בסוג איורים שונה. 

הסוג הראשון הוא איור לספרי פעוטות. מדובר בספרים המיועדים לגילאי חצי שנה עד שנתיים. לרוב אלו יהיו ספרי קרטון עבים הכוללים בדרך כלל קווים, צורות ודמויות פשוטות שקל לילדים בגיל הרך להבין. 

הסוג הנפוץ ביותר של ספר מאויר נקרא Picture Book (ספר תמונות), והוא מיועד לגילאי טרום קריאה (5-3). ספרים אלה כוללים בדרך כלל איורים של כפולות שלמות, צבעוניות ומפורטות, אשר מספרות את הסיפור. 

סוג נוסף של איור הוא איור בעבור ספרי ראשית קריאה. ספרים אלה מיועדים לילדים בגילאי 8-6, או לילדים בגילאי 10-8 שכבר קוראים עצמאית. ספרים מסוג זה כוללים בדרך כלל איורי עמוד בודד ו/או איורים קטנים יותר בשחור-לבן, איורים שנקראים בעגה המקצועית “וינייטות”. לעיתים מדובר באיורים בשחור + צבע או שניים נוספים.

חלק מהמאיירים משתמשים בטכניקות מסורתיות כמו צבעי מים, טושים, צבעי עיפרון, צבעי פסטל, עט ודיו, בעוד שאחרים משתמשים בשיטות איור דיגיטליות על-ידי איור במחשב/ בטאבלט, ובאמצעות תוכנות כגון פוטושופ, פרוקריאייט, ולעיתים אף אילוסטרייטור. 

סגנון האיור יכול להשפיע רבות על מצב הרוח ועל הטון של הספר, וליצור תחושות שונות בהתאם לסיפור ולקהל.

השפעתם של איורי הספר על חוויית הקריאה היא חשובה מאין כמוה. הם עוזרים לילדים להתחבר לסיפור ולדמויות ברמה הרגשית. הם יוצרים נרטיב ויזואלי שמשלים את הטקסט. נרטיב זה מעניק לסיפור עומק ורבדים נוספים, מעודד את הילדים לפתח את הדמיון ואת היצירתיות שלהם, ואף עוזר להם להפוך לאנשים שלומדים וקוראים כל חייהם.

נוסף על ספרי ילדים, אפשר למצוא איורים גם במגוון רחב של ז’אנרים נוספים. ברומן גרפי למשל משתמשים באיור כאמצעי עיקרי לסיפור, ובספרי עיון ושירה עשויים להשתמש באיורים כדי להבהיר רגשות, רעיונות או תהליכים מורכבים. האיורים מספקים תחושה של המשכיות לאורך הספר, ויוצרים סגנון ויזואלי מגובש ואחיד הקושר את חלקי הספר השונים והופך אותו למקשה אחת.

אי אפשר להמעיט בחשיבותם של האיורים בספרי ילדים, והם ימשיכו למלא תפקיד חיוני בעולם ספרות הילדים גם בדורות הבאים.

ב”גם וגם – הבית ליצירה ספרותית” תוכלו למצוא צוות מעצבים שהם גם מאיירים, ועל כן הם מבינים היטב את עולם האיור ואת חשיבותו, גם  מכיוונו של  הכותב וגם מכיוונו של המאייר. יפעת ומורן עצמם הם בעלי שנות ניסיון רבות בעיצוב בתחומי הספרות, ההפקה והאיור, כך שהם יכולים לייעץ בנושא זה, וגם לעבוד בשיתוף פעולה יעיל עם צוות המאיירים. הכול על מנת ליצור יחד ספר ילדים מרהיב ועמוק. ספר בעל איורים שמעניקים לו רובד נוסף, ואף הופכים את הקריאה בו לחוויה ויזואלית בלתי נשכחת. 

המאיירים המוכשרים שעימם אנו עובדים הם מאיירים ישראלים, וזאת משום שחשוב לנו לתמוך ביצירה המקומית. מדובר במאיירים מהשורה הראשונה, אשר משתמשים במגוון רחב של טכניקות ושל סגנונות איור, דיגיטליים וידניים. הם ישמחו לאייר את הספר שלכם בכישרון רב וביצירתיות אין-סופית, תוך שיתוף פעולה מלא איתנו ואיתכם.

רוצים לצאת איתנו לאור?

מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

אהבתם את המאמר?

שתפו והעבירו הלאה

שירותים נוספים

אתר זה משתמש בקובצי Cookie כדי להבטיח שתקבלו את החוויה הטובה ביותר באתר שלנו.