ברוכים הבאים לשלב שיהפוך את הספר שלכם לוויזואלי, מושך והכי חשוב - נמכר. הגענו לשלב הצבעוני והמורכב ביותר בתהליך ההוצאה לאור!
עיצוב ועימוד גריד (מבנה הספר) הוא היבט חשוב מאוד בתהליך ההוצאה לאור, אשר יכול להשפיע באופן משמעותי על חוויית הקורא. עיצוב טוב של הגריד יכול לשפר את הקריאות של הספר, בעוד שעיצוב לקוי עלול לגרוע ממנו, ואף לגרום לקורא לנטוש את הספר ולאבד בו עניין.
אחד המרכיבים החשובים ביותר בעימוד הוא טיפוגרפיה.
״טיפוגרפיה היא האומנות והטכניקה של סידור ועיצוב הטקסט, כך שהוא יהיה נגיש וקריא, ועם זאת אסתטי או משקף מסר מסוים. מלאכה זו כוללת את סידור האותיות, בחירת הגופנים, בחירת גודל האות, רוחב השוליים, בחירת אורך השורה, וכן ריווח בין שורות, בין מילים, בין אותיות ובין צמדי אותיות. כמו כן, מלאכה זו כוללת את ארגון הטקסט בתוך פורמט, יצירת מבנה והיררכיה בטקסט בהתאם לתוכן ולהקשר ובניית שיטה וסגנון טיפוגרפי חזותי לעימוד״ (מתוך ויקיפדיה).
ספר מעוצב היטב הוא ספר שבו המעצב/ת משתמש/ת בטיפוגרפיה כדי ליצור היררכיה בטקסט. היררכיה זו מנחה את עינו של הקורא ומקילה על הניווט ועל ההתמצאות בטקסט. לדוגמה, המעצב/ת עשוי/ה להשתמש בגופנים גדולים יותר בעבור כותרות ובעבור כותרות משנה, ובגופנים קטנים יותר בגוף הטקסט. חשוב גם לבחור היטב את הגופן עצמו כדי לשקף את הטון ואת התוכן של הספר. כך, למשל, ברומן עשויים להשתמש בגופן סריפי, שהסִגנוּן שלו ״שפיצי״ יותר. רוב הגופנים המשמשים לעיצוב ספרים הם מסוג זה, למשל גופן פרנקריהל הפופולארי מאוד. לעומת זאת, בספר עיון מודרני עשויים להשתמש בגופן ללא סריף (למשל ברפורמה של פונטביט או בגופן אריאל, שדווקא אינו גופן פופולארי בספרים אך הוא מדגים היטב את הסגנון).
השלב הראשון בעיצוב ובעימוד הספר הוא שלב התכנון והעיצוב של הגריד (מבנה העמוד והכפולה). הדבר הראשון שצריך לקבוע ולהחליט לגביו הוא גודל הפורמט.לשם כך יש צורך בהמלצה מקצועית מהמעצב, אשר יתאים את הגודל הנכון ספציפית לספר שלכם, ואף ייתן הכוונות לבעלי מקצוע נוספים שמצטרפים ליצירה (למשל למאייר/ת).
הפורמט חשוב גם בהיבט הכלכלי, כאשר ניגשים לדפוס בשלב מאוחר יותר (חיסכון בנייר, חיסכון בעלויות וכדומה).
מרכיב חשוב נוסף בעיצוב הגריד (מבנה העמודים) הוא רווח לבן. הכוונה היא לרווח הריק שבין האלמנטים השונים בדף, כגון בין פסקאות או סביב תמונות. רווח לבן חשוב מכיוון שהוא עוזר ליצור תחושה של איזון ושל הרמוניה בדף, והוא אף יכול להקל על הקריאה של הטקסט על-ידי מתן מנוחה לעין. ספר עם רווח קטן מדי עלול לתת תחושה עמוסה מאוד, בעוד שספר שיש בו יותר מדי רווחים עלול להרגיש דליל ומנותק.
אלמנטים גרפיים הם מרכיבים חשובים מאוד בעיצוב הגריד. אלה יכולים לכלול תמונות, איורים, טבלאות, תרשימים וגרפים, והם משמשים להוספת עניין ויזואלי ולפירוק בלוקים ארוכים של טקסט. התמונות צריכות להיות איכותיות ורלוונטיות לתוכן הספר. כמו כן הן צריכות להיות ממוקמות באופן אסטרטגי לאורך הטקסט, וזאת כדי להגביר את ההבנה ואת המעורבות של הקורא.
נוסף על אלמנטים עיצוביים אלה, תכנון הגריד מראש הוא שיקול חשוב מאין כמוהו בעיצוב הספר. הכוונה היא להיבטים הטכניים של הכנת כתב היד להוצאתו לאור, כגון הגדרת שוליים, הזחה של פסקאות ובחירת מרווח בין שורות. מטרת התכנון היא ליצור מראה עקבי לספר כולו, ובכך להקל על הקורא לעקוב אחר הכתוב. ספר בעל עיצוב גרוע עלול להיות קשה לקריאה, ושגיאות העיצוב עלולות להסיח את דעתו של הקורא מהתוכן ואף לעייף את עיניו.
לאחר עיצוב הגריד הכללי של הספר ואישורו על-ידי הכותב, יעבור המעצב/ המעמד לשלב העימוד, ויעמד את הספר לפי עיצוב הגריד.
בסיום תהליך העימוד הספר יהיה מוכן להגשה למגיה/ה לסבב הגהה ראשון.
ב"גם וגם – הבית ליצירה ספרותית" תכנון, עיצוב ועימוד הספרים הם אחת מהחוזקות ומתחומי המומחיות המרכזיים שלנו. מאחר שאנו מעצבים ומעמדים בעלי ניסיון של יותר מ-15 שנים, מדובר במשהו שאנו עושים בעצמנו, בסטודיו שלנו. בתחום זה אנו לא עובדים בשיתוף פעולה עם מעצבים חיצוניים, כך שאתם יכולים להיות רגועים ובטוחים שהספר שלכם יהיה מעוצב ומעומד בקפדנות יתרה, בדגש על קריאות הטקסט, בהירות הטקסט, יצירתיות ודיוק טיפוגרפי.