איך תדעו במה לבחור?
כתבתם סיפור ילדים ואתם ממש מרגישים שזה זה!
שכתבתם סיפור ממש ממש טוב ובוער בכם להוציא אותו לאור.
ברכות! איזה יופי.
עכשיו השאלה המרכזית שבוודאי מעסיקה אתכם היא איך כדאי לכם לעשות זאת?
אם כך, יש לכם שתי אפשרויות מרכזיות:
1. להוציא בהוצאה לאור.
2. להוציא בהוצאה עצמית – כלומר לבד, בעצמכם.
לכל אופציה כזו יש גם יותר מאפשרות אחת:
כשמוציאים בהוצאה לאור אפשר להוציא את הספר לאור בהוצאת ספרים גדולה (מסורתית), או באחת מההוצאות הקטנות.
וכשמוציאים לאור עצמאית אפשר להוציא את הספר לאור לגמרי לבד או להיעזר בשירותיה של חברת הפקה.
שימו לב: הרבה מההוצאות לאור הקטנות הן בעצם חברת הפקה ויש לשים לב להבדל בינהן ובין מה שהן מציעות.
אז איך מחליטים איזו אופציה הכי נכונה ומתאימה לכם?
על מנת לקבל החלטה מושכלת מהי הדרך הנכונה והמתאימה לנו ביותר להוציא את הספר הילדים שלנו לאור, אנחנו צריכים קודם כל לדעת מהם ההבדלים בין האופציות השונות.
אלה הם ששת ההבדלים בין הוצאה לאור בהוצאה מסורתית לבין הוצאה עצמית של ספר (עם או ללא ליווי של חברת הפקה):
- סינון
הוצאה לאור מסורתית ומוכרת נוהגת לסנן היטב את הטקסטים שהיא מקבלת ומחליטה להוציא לאור. לא כל ספר מתקבל. ואפשר אפילו לומר שמעטים מאוד עוברים את הסינון הקפדני ומתקבלים. לעומת זאת, בחברת הפקה ובחלק מההוצאות לאור הקטנות אין סינון בכלל. כל טקסט מתקבל.
אצלנו בגם וגם הוצאה לאור למשל, יש סינון מסוג אחר – אנחנו מקבלים ספרי ילדים של כותבים שמוכנים לעבוד על הטקסט. כלומר גם אם הוא לא במיטבו, אבל יש גרעין של רעיון טוב ויש עם מה ועם מי לעבוד – אנחנו שמחים לעזור ולעבוד יחד בשיתוף פעולה כדי להביא את הספר למקום שבו הטקסט ראוי לפירסום ומגיע למקסימום הפוטנציאל שלו. - מימון
הוצאה לאור מסורתית מממנת את כל תהליך הפקת הספר והוצאתו לאור מכיסה. בעבר סעיף זה היה מנוסח בדיוק כך עם נקודה בסוף. היום חוקי המשחק השתנו (בגלל מצב השוק) וגם הוצאות מסורתיות לעיתים מחליטות להוציא לאור חלק מהספרים במימון משותף או מלא של הסופר/ת. אבל עדיין – לאחר סינון. כשמוציאים את הספר עצמאית ו/או בעזרת חברת הפקה או הוצאה לאור במימון המחבר – כל המימון עליכם. - מעורבות וקבלת החלטות (say)
בהוצאה לאור מסורתית במימון מלא מתייעצים אתכם אבל כל ההחלטות הסופיות ומילה האחרונה הן של ההוצאה. כלומר הם בוחרים את בעלי המקצוע מטעמם והם מחליטים את כל ההחלטות עבורכם.
כשמדובר במימון חלקי או מלא ובמיוחד בהוצאות לאור קטנות ובחברות הפקה יש לכם יותר say. כלומר, אתם יותר מעורבים בתהליך, תקבלו אופציות לבחירת המאייר/ת, יתייעצו ויערבו אתכם יותר וההחלטה הסופית היא שלכם – כי אחרי הכל אתם משלמים וזה הספר שלכם.
מה שכן, שליטה מוחלטת בקבלת ההחלטות היא לא תמיד לטובתכם.
אחת הסיבות שבגללן הוצאות לאור מסורתיות מחליטות הכל (או כמעט הכל) עבורכם היא שהן יודעות מה באמת טוב בשבילכם ובשביל הספר. הן מעסיקות בעלי מקצוע מהשורה הראשונה ומכירות היטב את השוק ולכן יש להן את הידע הנחוץ על מנת לקבל את החלטות הנכונות לטובת הספר.
כשאתם מוציאים לאור ספר בהוצאה עצמית, לא למדתם בעצמכם את כל תחומי ושלבי ההפקה כמקצוע (ואתם גם לא אמורים) ולכן עשויות לקרות טעויות בבחירת בעלי המקצוע, בעימוד, בהגהות, בסדר של שלבי ההפקה וכד׳. אלה לרוב טעויות בדברים שלא ידעתם שאתם לא יודעים. לעומת זאת, כשנעזרים בחברת הפקה/ הוצאה קטנה (זה מאוד תלוי במי נעזרים ותצטרכו לבחור בקפידה), יש לכם אנשי מקצוע שמלווים אתכם.
אצלנו בגם וגם למשל, הכל נעשה בשיתוף פעולה מלא. אנחנו עובדים כמו בהוצאות לאור הגדולות בחו״ל, בהן עובדים בשיתוף פעולה מלא של עורכ/ת, סופר/ת, מפיק/ה+מעצב/ת ומאייר/ת ממש מתחילת התהליך, דבר שמאוד עוזר בקבלת החלטות משותפת תוך התייחסות ומתן משקל לרצונם ודעתם של הכותבים ושל בעלי המקצוע גם יחד. ומניסיון – זה מוביל לתוצאות ממש ממש טובות. - לבד/ ביחד?
כשאתם מוציאים לאור ספר עצמאית ולבד כל התהליך על כתפיכם. כל החלטה, כל הצעת מחיר, כל חיפוש אחר בעל מקצוע בתורו, וכל ניהול התהליך מההתחלה ועד הסוף. זה לא תהליך פשוט, הוא לוקח חודשים (ולפעמים אפילו יותר), דורש מכם הרבה זמן וכושר ניהול ויש במהלכו הרבה מאוד החלטות מקצועיות לקבל. מה שעשוי לעורר תחושת בדידות, כי אין עם מי להתייעץ ואתם דיי לבד בזה. לעומת זאת, כשאתם מוציאים בהוצאה לאור מסורתית – דואגים להכל עבורכם ובחברת הפקה מנהלים עבורכם את כל התהליך, מה שמאוד עוזר למי שאין לו/ לה זמן להתעסק בזה.
והכי חשוב – אתם לא לבד בזה. יש אתכם בעלי מקצוע ומפיק/ה שנותן לכם יד לאורך כל התהליך וזה המון.
כמובן שכל חברת הפקה וכל הוצאה עובדת אחרת ומינון היחס ותשומת הלב משתנה מחברה לחברה ומהוצאה להוצאה. אבל יש, או אמור להיות אתכם מישהו וזה הרבה. - זכויות ותמלוגים
הוצאה לאור מסורתית תחתים אתכם על חוזה בו ברוב המקרים זכויות היוצרים מועברות להוצאה והתמלוגים מהמכירות מתחלקות באופן כזה או אחר ביניכם ובין ההוצאה ואח״כ גם מתווספים גם אחוזים לחנויות הספרים ולמפיץ, מה שברוב המקרים ישאיר בידיכם שקלים בודדים מכל מכירה.
כשמוציאים לאור עצמאית – כל זכויות היוצרים שלכם (למעט על האיורים שלגביהם תלוי מה סגרתם מול המאייר/ת) וכל הכנסה שתעשו ממכירת הספר תגיע אליכם (למעט אם תפיצו לחנויות). ברוב המקרים, גם אם תוציאו את הספר בליווי של חברת הפקה – הזכויות והתמלוגים ישארו שלכם. זה אחד היתרונות הבולטים של עבודה מול חברת הפקה לעומת הוצאה מסורתית – הם לא לוקחים לכם את הזכויות ולא נוגסים לכם בהכנסות. כי אתם משלמים על כל התהליך וזה רק הגיוני שההכנסה והזכויות ישארו בידיכם. - שיווק, יח״צ והפצה
כאן רואים מאוד בבירור את ההבדל בין הוצאה לאור מסורתית לבין חברת הפקה – הוצאה לאור תממן את כל זה עבורכם, תשווק את הספר, תדאג ליח״צ (במינון מסויים) ותפיץ אותו לחנויות הספרים בלי בעיה (אך לא בהכרח על הבמות או במיקום בולט). בחברת הפקה לרוב לא עוסקים בתחומים אלה, או מפנים לבעלי מקצוע שעוסקים בתחום.
אצלנו בגם וגם הוצאה לאור למשל, סופרי הילדים העצמאיים נמצאים במחשבותינו ובליבנו כל הזמן ולכן אנחנו כל הזמן חוקרים ומפתחים פתרונות
שיעזרו לכם באתגרי השיווק, ההפצה והמכירות בדרכים אחרות ושונות מהדרך המסורתית.
בהצלחה!